Fredags myset (mat) TACOS! <3
Taco sauce mild och taco pineapple medium är helt ok. taco kryddmixen är också ok ingen gluten i nått av dessa.

400-500 gram köttfärs/nötfärs/fläskfärs/lammfärs vilket man behagar :).
1 rödlök
2 tomater
1 liten isbergssallat
1 gurka
1 paprika röd eller gul.
1 påse Taco kryddmix märke Santa Maria inget annat.
1 burk Taco Sauce mild inget annat märke än Santa Maria.
1 paket Taco skal, tubs eller nått av chipsen också viktigt att ta santa maria det är inget gluten i deras willys märke har gluten i sitt och eldorado tyvärr. alltså billighets märkena. se upp med dem och läs innehålls förtäckningen NOGA!
bryn köttfärsen i mjölkfritt smör eller oliv olja så köttfärsen får brun fin färg, häll sen i kryddpåsen och 1 dl vatten så kryddorna blandas väl med köttfärsen. man får annars klumpar med krydda inte så gott.
hacka salladen skölj alltid isbergssallad i kallvatten noga gärna i durkslag så slipper det bli söl så försvinner beskheten och salladen smakar underbart gott.
skär gurka i småbitar likaså tomaterna och paprikan samt löken. lägg alla grönsaker i var sin bunke så de inte blandas ifall nån inte gillar lök i sina tacos, sen är det bara att servera med taco saucen till detta.
perfekt till fredags myset :).
Blommig Falukorv.
en halv falukorvsring till 3 -4 personer.
skär falukorven i halv cm tjocka skivor snitta en cm från kanten och in på skivorna ca 5-6 st snitt runt korvskivan när man steker sen fläks det ut och ser ut som blommig falukorv! enkelt sätt att få barn att äta. funkade finemang på min lillasyrra hon åt inte korv innan jag kom på iden med blommig falukorv. :).
till detta kan man servera pasta, ris, potatismos eller bara ha som pålägg.

använd mjölkfritt smör eller matolja att steka korven i och inte för länge korven steks snabbt. vill man inte ha vanlig scans falukorv med griskött finns det säkert vegetarisk variant eller med kyckling.
Bilderna är tagna från mitt egna kök så det är fritt fram att låna dem men fråga gärna för artighetens skull :).
Spagetti och köttfärssås.
den glutenfria pastan jag använder är: SamMills Pasta d'oro grön och genomskinlig pastapaket. 500gram kostar på ica maxi ca 15:- förr hade dom ett annat märke som va dubbelt så dyrt. kanske va de mer i den vet ej.

pastan kokas i en gryta vatten med salt i ca 10 minuter.
räcker till ca 4-5 personer
400-500 gram köttfärs
1 paket krossade tomater
1 burk cocosmjölk
kryddor: vitlökspulver, salt, peppar, spiskummin, chili, cayenne, paprika, curry och oregano. då smakar och luktar lite åt taco hållet :D. det är spiskummin som ger den lukten ^^.
vill man vara lat kan man ta en santamaria taco kryddpåse original inte nått annat märke av kryddmixen den är då inte glutenfri utan då är det allt möjlig skit i. som willys egna märke köp aldrig det. inte euroshopper eller eldorados heller. billigt i all ära men allergiker blir sjuka det är inte värt det.

stek kötfärrsen så den e brun å fin häll i kryddorna i valfri ordning i med krossade tomater blanda ut med köttfärsen i med cocosmjölken blanda försiktigt. blir färgen lite blek använd colorit ekströms egna gluten och mjölkfria sås kulör. den är perfekt till vanliga såser också.

Bilderna är tagna från mitt egna kök så det är fritt fram att låna dem men fråga gärna för artighetens skull :).
Vaniljglass & stekt banan med colasås.
vaniljglass mix avmärket rapsy finns i affären att köpa och blanda själv sen frysa vipps har du mjölkfri vaniljglass.
1-2 bananer till 2-4 personer.
ljus sirap
strösocker
smör.
skala bananen. dela den på mitten en gång sen klyv bananen. ta 2-3 matskedar mjölkfritt smör lägg i stekpannan en stekpanna i teflon är bäst till detta det bränns inte fast. lägg bananen i smöret stek så bananen får lite färg på båda sidor av halvorna. ringla över 2-3 matskedar med ljus sirap. sen i med 3 matskedar socker rör om försiktigt med plast stekspaden mellan bananerna. låt sjuda en stund lägg upp glassen på ett fat sen 2 banan halvor och några matskedar colasås. detta är vad dom severar vråldyrt som dessert på kina restaurangen. svårare än så här är det inte. enkel snabb och god efterrätt :D. billigt också. en banan kostar inte mycket sirap och socker har man i regel i skafferiet. smöret i kylen. :).
Chokladbollar förr kallades Ne**rbollar.
1½ dl socker
1 matsked vaniljsocker
3 matskedar kakao det finns inte mjölkpulver i den.
5 dl bovetegryn eller cocos. bovetegryn innehåller inte gluten.
2-3 matskedar vatten jag tar hellre kaffe det ger godare smak.
sen för lite extra piff kan man ta i några droppar arrak finns på apoteket eller i mataffären. fråga anställda ifall ni inte hittar det.
Rör ihop rumsvarmt fett och socker. tillsätt vaniljsocker, kakao , bovetegrynen/coocsen och sen vattnet eller kaffet.
blanda väl mycket väl. är man lat går en matbredare eller större mixer bra :D.
tillsätt lite droppar med arrak om du vill så blir det arraks bollar.
blöt händerna i kallt vatten rulla små bollar av smeten
rulla dem i pärlsocker eller cocos in i kylen en stund 20-30 min bör räcka.
vill man söla mer än vanligt så häll ut massan på bordet och rulla en stång å skär i bitar som är lätta att rulla själv föredrar jag att ta ur bunken med en matsked :). vill man inte bli kladdig kan man använda engångs handskar i vinyl finns på apoteket att köpa. ps jag modifierade en dekoration det stod i originalet sesamfrön men det finns folk som inte tål dessa så ja valde cocos istället kaffet står inte heller nämnt men det är godare än vatten ja lovar!
:D. receptet finns i vår kok bok prisma.
Konfektmarmelad
3 dl vatten
1 påse (25g) Certo Fruktpektin
5 dl socker
grön, röd eller gul hushålls färg. rödbetssaft, morotssaft ger naturliga färger.
Koka upp juice och vatten i en kastrull. Blanda fruktpektinet med ½dl av sockret och rör ner blandningen i kastrullen. koka kraftigt i en minut ca. tillsätt resten av sockret. koka några minuter så sockret löser sig. Tag av kastrullen från värmen och skumma om det behövs. skumma ta bort skummet som bildas med en sked.tillsätt några droppar färg tills du får den färg du vill ha på godismassan. häll upp massan på ett fat med raka kanter ca 15 X 25 cm och låt den kallna och stelna. det tar ca 2-3 timmar. skär marmeladen i sockerbitsstora bitar. lyft upp dem och vänd dem i strösocker. lägg dem lite glest på en bricka eller fat. låt det stå i rumstemepratur så bitarna torkar på ytan vänd dem några gånger. sen kan man lägga sina godisar i en burk men bakplåtspapper mellan lagren. godis recept taget ur prismas vår kok bok.
Pajer
3dl lailas mjölmix
125 gram mjölkfritt smör
2-1 matskedar vatten eller rismjölk går även bra att ta juice av apelsin eller äpple. blir lite godare smak än vatten.
blanda degen i en bunke som vanlig pajdeg blir den kladdig ta i lite extra mjöl tills degen blir som DU vill ha den. lägg i en form spara lite deg ifall du vill ha det klassiska pajlocket. fyll pajjen med allt du gillar frukt, bär, köttfärs, skinka.
ugns temp: 225 grader ja skriver grader så för ja kan inte göra grad tecknet :D. för krispigare pajskal grädda den 15 min före fyllning i mitten av ugnen. med fyllning i ska pajen stå ca 1 till 1½ timma man ser på pajen när den e färdig.
en god fyllning till kalas istället för tårta köp rapsys vaniljsås blanda den med vatten eller rismjölk den är mjölkfri häll vaniljsåsen i pajjen dekoreramed skivade jordgubbar eller andra bär, frukter blir mycket gott. glöm inte strö över lite socker på bären å frukten för den kan bli lite sur. ska du ha äpple paj och inte tål kanel skippa kanel. går bra med bara socker på också ^^.
svårare än så är det inte :). har man ingen pajform kan man ta en glasform man gör gratänger i. tipps ifall du vill kavla pajdegen låt den ligga kallt i 30 min så ska det gå lättare att kavla.
tänk på att frysta bär blir väldigt vattniga i pajen. tipps köttfärsspaj är gott att severa på halloween! man kan rita dödskallar och benknotor på papper eller kartong och skära ut i pajskalet med en vanlig bordskniv så får man en cool paj till middagen ;). man kan göra pajen halloween festlig med gul, gröm och röd karamell färg :D. fantasin har inga gränser ^^. rödbetssaft är naturligt färgämne ifall du inte tål hushålls färgerna som finns i affären eller apotek. morotossaft färgar gult naturligt. grönt har jag inte kommit på än :).
Ischoklad mjölkfritt.
cocosfett tål väl de flesta cocos är ingen nöt.
250gram MJÖLKFRI choklad
125 gram cocos fett
blir ca 65 st om man snålar och fyller formarna till hälften men de gjorde inte jag jag fyllde mina till kanten :D.
Fyll en kastrull med vatten inte fullt utan ca halva en plastbytta som kan flyta i denna koka vattnet läg i chokladen låt den smälta helt sen lägg i bitar av cocos fettet rör om noga tills allt cocosfett smält och blandats med chokladen. ställ ut ischokladsformar på en stadig bricka eller fat, ta en tesked och dosera ut chokladen. kyl en timma i kylskåp. sen klart att serveras. vill man ha färre så halvera receptet.
Pepparkakas Recept glutenfritt.
Glutenfria , Mjölkfria & Äggfria Krispiga Pepparkakor. detta blir jätte goda pepparkakor inte lika hårda som sempers glutenfria i affären! nästan som vanliga pepparkakor i krispighet dock och smaken är snarlik. glöm inte att degen ska vara tunn och inte för tjock då bubblar sig pepparkaks degen samt den blir porös.
2 ½ dl Farinsocker
2/3 dl Ljus Sirap
¾ dl Vatten
150g Mjölkfritt smör
8 dl Glutenfri mjölmix Lailas mjölmix är dyr men funkar bäst har själv testat.
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
½ msk malda kryddnejlikor
¾ msk Bikarbonat
1. Koka upp farinsocker, sirap och vatten rör ner smöret i bitar. Låt smöret smälta och ställ sedan kastrullen åt sidan tills innehållet har kallnat utan omrörning.
2. Tillsätt mjölmixen blandad med kryddor och bikarbonat. Arbeta degen väl innan du formar till en deg, lägger i plastfolie och låter vila i kylen 1-2 dygn före bak. En matbredare är bra att använda till degen.
3. Pudra bordet med mjölmix. Dela upp degen vid utbakningen så har du lättare att kavla den tunt och ta ut figurer med mått.
4. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen till lagom färg 7-10 minuter beroende på ugn 175 grader.
5. Låt peppar kakorna svalna innan du flyttar över dem på galler förvara i burkar med tättslutande lock.
Glutenfri pizza.
Ugn:250 grader
deg:
25 gram jäst
2 dl vatten
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5 tsk salt
4 dl lailas mjölmix
Gör så här: smula jästen i en bunke häll på salt, olivolja, värm vattnet i en kastrull till fingervärme så du inte får för varmt då dör jästen kanske, då jäser inte degen alls, rör om så jästen löser sig helt i vattnet, häll sen i mjölmixen. arbeta ordentligt och sen låt jäsa i 30 minuter baka ut sen degen till önskad storlek vill du ha större pizza dubblar du bara receptet.
Ett tipps vill du inte ha kladdig brödkavel så använd ett bakplåtspapper över degen och under degen när du kavlar för att då ligger den redan på plats för att dekoreras.
Fyllning:
Tomatpuré, skinka, köttfärs, korv, tonfisk, grönsaker, frukt, oregano ta vad du tycker om detta är bara exempel. in i ugnen 15-20 min mitten av ugnen. när du tatt ut pizzan kan du pensla kanterna med lite olja så blir de inte så tortt.
har modifierat original receptet tog bort fiberhusken för jag fick bara geleklumpar oätligt och svårarbetat samt värdelöst. skulle det vara något du inte tål ändå uteslut detta. vet inte vilken internet sida jag fick tag i receptet men det är lätt att hitta. orkar inte leta själv en gång till ^^.
Fisk i ugn med frasigt täcke.
Till denna maträtt kan man ha ris eller potatis. recept till riskoket finns på första receptet jag skrev. potatis är enkelt men tipps för att koka fortare klyv potatisen på längden så de blir avlånga bitar ju smalare potatisen är desto snabbare kokas den ca 15 min :D. bra för den som har ont om tid och är vrålis.
ok själva huvudrätten.
Bilden nedan är mitt resultat av fisk i ugn med frasigt täcke. Stora formen
Lilla formen
500-600 g färsk eller fryst fiskfilé tex. torks, kolja eller sej. jag föredrar torsk.
1 tsk salt
2-3msk pressad citron eller färdig citron på flaska.
50-75g mjölkfritt smör.
1 pressad vitlöksklyfta eller vitlökspulver.
1-2 tsk dragoon.
2 dl smulat glutenfritt bröd pan carré märke schär är bra till detta. tillägg här, är inte säker på stavningen där men det ser ut som vårat rostbröd i form fast lite mindre ciabatta bröd funkar med GLUTENFRITT från schär är bra.
3-4 tomater
1 burk krossade tomater. har ja istället för riven ost då ost innehåller mjölk.
Sätt ugnen på 225 grader sätter du på S på knappen så går ugnen fortare upp i temp glöm inte att vrida den över till över och undervärme när tempen e uppe, och ha fisken i nedre delen av ugnen alltså 1-2 rader från mitten. skölj av fisken och lägg den så tunt du kan i en ugnsfastform. salta och peppra fisken och häll över citronsåsen. man kan ta citronpeppar för att få syrligare smak ett litet tipps. täck med grillaluminiumfolie den flagar inte lika lätt som billig aluminiumfolie. låt den stå ca 20 minuter så här. under tiden smälter du smöret och strör i vitlöken och dragon rör om med sked, smula sönder det glutenfria brödet och blanda väl. när fisken e klar ta ut formen strö över röran med brödet och kryddorna överst sen krossade tomater runtom, och ovanpå detta lägger du antingen halvor av tomater eller klyftor. låt stå i ca 20 min till och då sätter du på riset och allt är fördigt samtidigt :D. receptet är taget från boken VÅR KOK BOK Rabén Prisma
mitt recept skiljer sig lite från originalet för att passa allas magar.
skulle det vara något du inte tål ändå uteslut detta.
bilderna är tagna från mitt egna kök och är min copyright men alla får copiera bilden inga problem men fråga gärna före för artighetens skull ;).
Korvstroganoff.
Till detta behövs. en hel falukorv eller en halv beroende hur många som ska äta, vill du inte ha falukorv med griskött i finns det säkert med grönsaker i eller kyckling falukorv fråga i din butik.
persilja, en burk cocosmjölk, mildas mjölkfria smör eller vilket smör som helst som inte har mjölk i sig från ko går också bra att ta olivolja eller annan olja till matlagning, krossadetomater ett paket, lite salt och lite peppar, ris.
1. 7 dl vatten till 3.5 dl ris låt koka tills vattnet har kokat in med lock halvt liggandes på grytan. glöm inte en tesked salt i vattnet. detta räcker till ca 4 personer vill du ha mindre ris kan man halvera enkelt 1.5 dl ris till 3.5 dl vatten :D. räcker till 1-2 personer. koka aldrig ris utan lock då ångas vattnet bort och riset blir inte mjukt.
2. Falukorven skärs i skivor sen strimlor eller hur ni vill. bryn den lite, salta och peppra lite, sen i med krossade tomater, persilja och sen kokosmjölken. låt sjuda en 10 min.
huvud recepetet finns i VÅR KOK BOK Rabén Prisma har modifierat recepten att passa allas magar.
skulle det vara något du inte tål ändå uteslut detta. tillägg : colorit från märket Ekströms går bra att använda för att ge lite färg till såsen så är den inte så blek ta inte för mycket färgar fort mörkt. oregano är gott att ha i korvstroganoff med ger lite extra smak.
Galenvovves matrecept /gluten, ägg, mjölk, skaldjur, nöt och baljväxtfritt.
allt jag kommer göra är att ta recepten som finns i vanliga kokböcker och byta ut det som inte ska ätas av de som är allergiska mot ovanstående. men skriver givetvis så det är lättare att hålla reda på :D och alla får skriva ut recepten jag gjort om.
glutenfria mjölmixen från semper aka semper finmix är värdelös till bak och matlagning den ger stenhårda peppar kakor och bröd som om man kunde slå ihjäl nån me det. jag rekomenderar Lailas mjölmix den är dyrare men inte i längden tänk på att ett paket lailas är 1kg inte ett halvt kilo som semper finmix är vipps är lailas mycket billigare eller hur :). 1 kg kostar ca 25:- kanske 30:-
medans semper kostar 20:- halvkilot så vad är dyrast? inte lailas iaf :D. fast det beror ju helt klart på vart man köper det men välj billigaste stället så märks skillnaden :D. sen knarar inte bakverken lika mycket av lailas mjölmix. smakar bättre gör bullar och kakor också.
sorry ja skriver lite kasst just nu men detta är bara en test än så länge jag ska göra bättre blogg och text sen och även korrigera skriveriet med. men det får bli en senare fråga ja måste lära mig detta me bloggning först här nu :D. hoppas man hjälper många med recepten :D. jo en sak till ifall man inte vill ha rismjölk i så använd kokosmjölk smaken är faktiskt bättre än man tror och i såser och köttfärssås blir det en väldigt krämig och gräddig rund smak. även till korvstroganoff. så vipps till skrivandet :). happy reading ^^. glöm inte ett varningens ord ni som är allergiska mot jordnötter undvik lincer/linser, ärtor och bönor de e släkt me jordnötterna BALJVÄXTER vetni ^^ och ja kommer inte ha skaldjur/nötter/baljväxter i maträtterna det är bannlyst! :D.
slarvigt skrivet jag vet. skäms på mig. och en sak till priserna varierar ju i olika städer också men ja tog de som gällde i min stad så får ni leta å jämföra i eran egna stad vart det är billigast :)
använd aldrig fiberhusk eller pofiber i mat å bak det förstör hela degar så innibänken. blir en seg kladdig icke bearbetlig massa i mitten så släng dessa saker åt fanders en kokt potatis funkar bättre som bindmedel eller vanlig matolja eller olivolja!
kom på en sak till tacos och tacomini tubs från märket santamaria är glutenfritt det är majsmjöl :D. ingen ägg eller mjölk i heller. även tacokryddmixen och tacosåsen är ätlig. så får man lite piff på maten. bilder på maten kan komma senare ja tänkte ta kort på mina egna maträtter ja gjort om så ni får se att det ser lika gott ut som original recepten :). kommer dock ta tid med bilder sorry.