Gryta med ren eller älgskav.
1 paket ca 240gram fryst ren, vilt eller älgskav.
1 burk kantareller eller annan svamp ca 100-200 gram har du färsk svamp plockad själv eller köpt i affär går det bra med.
1 gul lök
2-3 matskedar mjölkfritt smör eller olivolja
1 matsked glutenfritt mjöl lajlasmjölmix.
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk timjan
2 dl svampspad + vatten
1/2-1 matsked olivolja
tina skavet något skär det tvärsöver i breda strimlor. rensa svampen om det inte är burksvamp, skär den i skivor. spara svampspad om det är burksvamp. skala och hacka löken.
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna bryhn skavet och lägg över det i en gryta. lägg svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in. lägg restena v fettet å fräs svamp å lök 5-10 minuter. blanda det med köttet strö över glutenfria mjölet, salt,peppar och timjan. vill man ha mer vild smak tillsätt rosmarin. blir mycket gott.
rör om och tillsätt svampspadet och vatten rör om och låt koka ca 5 minuter servera med kokt potatis ris eller pasta. kokta morötter till är gott. kan kokas med potatisen i samma gryta så sparar man på disk.
om ändrat recept från vår kokbok för att passa allas magar.
Chili con carne UTAN bönor
400-600 gram köttfärs
1-2 gula lökar
2 matskedar mjölkfritt smör
1/2 Deciliter vatten
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2-3 tsk chilli pulver
1 tsk oregano eller timjan
1 stor paprika
Inga bönor till denna chiliconcarnen jag använder ris istället glutenfri pasta kan också gå bra.
fräs löken lätt brynt i met köttfärssen och stek den jäm och grynig. tillsätt vatten, tomater, pressad vitlök, salt och kryddor. koka under lock på svag värme i 15-20 minuter.
7 dl vatten till 3 dl ris kokas ungefär lika länge som chiliconcarnen färdigt nästan samtidigt.
servera med Panini eller Ciabatta båda är glutenfria och fria från ägg, mjälk och ärtproteiner. 



En liten lätt sallad kan sätta piff på maten om man känner att det saknas något.
Köttfärslimpa
Vad som behövs till 4-6 personer
800-1000 gram köttfärs
1/2 Lök
1 kryddmått svartpeppar eller vitpeppar
1 tesked salt
1/2 deciliter vatten
2 dl rismjölk

1 liten Panini från märket Schär glutenfri fralla.
1-2 teskedar oregano-
persilja till dekoration
potatis 8-10st /ris funkar bra till denna maträtt.
Sallad är gott till och drygar ut maten när alla är hungriga och ger fin brytning till limpan.

Glöm inte lingonsylten till köttfärslimpan.
Ta en stor skål häll i köttfärsen veva runt den så den blir smetig. häll sedan i peppar, salt och oregano blanda väl.
ta en mellan skål häll i 2 dl rismjölk lägg i den glutenfria frallan låt det svälla. skala potatisen medans ni väntar.
gör även en liten lätt sallad på gurka, tomat, riven morot, isbergssallad, honungsmelon och vattenmelon.
när brödet har sugit åt sig rismjölken, gör inget om inte allt är uppsuget av brödet, häll det i köttfärssmeten.
blanda väl så brödet blandas med köttfärssen att man inte kan urskilja vad som är vad mellan bröd å köttfärs.
Ta en ugnsfast form smörj botten med olivolja eller smör. den på bilden är med olivolja. plocka färssmeten och forma te en limpa i formen. gör inget om formen e liten man kan bygga den på höjden också. sen häll 1/2 deciliter vatten runt limpan så den inte blir för torr i ugnen. ugnen ska vara på va 175-225 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter - 1,5 timma beroende på höjd och bredd på limpan. prov stick efter 50 minuter för att se så det inte kommer blodfärgad vätska upp. kommer det klar vätska är den färdig. när du tar ut den ur ugnen lägg små klipta persilja på rad över limpan som dekoration.
